Amica BCK 5011 IN - test rozdrabniacza

Rozdrabniacz Amica BCK 5011 IN to urządzenie stanowiące połączenie funkcji blendera kielichowego i niewielkiego robota kuchennego. Sprzęt przyda się do przyrządzania sałatek, sosów czy deserów. Sprawdziliśmy jak radzi sobie w praktyce.
Rozdrabniacz Amica BCK 5011 to praktyczne, niewielkich rozmiarów urządzenie, które ułatwia szybkie i bezproblemowe przyrządzanie posiłków. Przy pomocy rozdrabniacza Amica BCK 5011 sprawnie i bez wysiłku przygotujemy zarówno zdrowe sałatki, musy owocowe jak i słodkie desery, ubijemy jajka czy śmietanę, pokruszymy twardy lód, rozdrobnimy orzechy i migdały, posiekamy warzywa a nawet zmiksujemy zupy sosy i dresingi. Urządzenie jest odporne na działanie zimnych i gorących temperatur.
Amica BCK 5011 - opakowanie i zawartość
Urządzenie dotarło do nas w niewielkim, poręcznym opakowaniu w którym sprytnie spakowano kilka elementów zestawu oraz krótką, ale bardzo sensowną instrukcję obsługi. Rozdrabniacz Amica BCK 5011 składa się ze zgrabnej, solidnej, szklanej misy, dwóch pokryw, trzech końcówek roboczych. W zestawie znajdziemy również osłonki na ostrza.
Misa została wykonana z grubego, dobrej klasy, czystego bezbarwnego szkła i wykończona praktycznymi uchwytami ułatwiającymi przenoszenie. W jej wnętrzu na środku dna wbudowano niewielki metalowy bolec służący do osadzenia wybranej nasadki roboczej. Misa ma pojemność 1l, po obu jej stronach umieszczono pomocniczą miarkę ułatwiającą orientację w wielkości przyrządzanych posiłków (lub ich składników) i dozowanie produktów. Zaznaczono również orientacyjne punkty maksymalnej objętości umieszczanych produktów, których nie należy przekraczać chcąc uzyskać pożądane efekty pracy urządzenia.
W misie, zależnie od zamierzonych działań i oczekiwanych efektów należy umieścić jeden z 3 dołączonych elementów:
- plastikowa nasadka o kształcie koła służąca do ubijania
- metalowe, gładkie ostrze, bardzo cienkie i bardzo ostre - do rozdrabniania lodu
- metalowe, cienkie ostrze z ząbkami przeznaczone do rozdrabniania mniej twardych produktów.
Końcówki metalowych ostrzy producent przezornie zabezpieczył plastikowymi nakładkami. Warto o nich pamiętać i używać ich po umyciu i osuszeniu tych elementów. Szczególnie nakładka przeznaczona do rozdrabniania twardych produktów jest bardzo ostra i niezwykle łatwo się skaleczyć.
Pokrywa robocza wykonana jest ze sztucznego tworzywa, oczywiście przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Druga, pełna, tradycyjna pokrywa wykonana jest z czarnego plastiku, służy do szczelnego zamykania umieszczonych w misie składników przygotowanych do dalszej obróbki lub już przygotowanych produktów czy gotowych dań które chcemy przechować.
Urządzenie oferuje dwa tryby pracy różniące się prędkością obrotową mechanizmu rozdrabniacza. W zależności od rozdrabnianych produktów należy dobrać jeden z dwóch trybów. Jaki tryb wykorzystywać do jakich produktów? Na to pytanie odpowiedź znajdziemy w dobrze przygotowanej instrukcji obsługi.
Amica BCK 5011 - testy praktyczne
Do pierwszego testu wykorzystaliśmy okrągły, plastikowy dysk służacy do ubijania. Podczas pracy urządzenia wyraźnie czuje się dobre spasowanie elementów. Wynika to zarówno z bezproblemowego składania i rozkładania urządzenia, oraz brakiem niepożądanych drgań podczas pracy urządzenia. Wykorzystane do testów 300 ml gęstej śmietanki kremówki błyskawicznie zamieniło się w aromatyczny puch. Podczas ubijania śmietanki sprzęt zachowywał się stabilnie, urządzenie pracowało na wyższej II-giej prędkości.
Producent ostrzega, że urządzenie nie jest przystosowane do mielenia kawy i zaleca, aby do kruszenia lodu używać tylko gładkiego, specjalnie do tego przystosowanego ostrza. Z tym testem urządzenie poradziło sobie znakomicie, My dodatkowo postanowiliśmy sprawdzić, czy uda się rozdrobnić np. migdały.
Rozdrabniacz marki Amica nie miał z tym żadnego problemu. Zmielenie filiżanki twardych, suchych migdałów do konsystencji umożliwiającej wykorzystanie ich jako posypki zajęło ok. 10 sekund podczas pracy na II stopniu siły urządzenia.
W kolejnym teście chcieliśmy sprawdzić nie tyle samo działanie urządzenia, ale specyfikę jego pracy. Oczywiście nietrudno zgadnąć, że urządzenie, które potrafiło zemleć migdały, poradzi sobie również z mniej twardymi produktami, ale jest pewna specyficzna grupa produktów, która zależnie od przeznaczenia i oczekiwanych efektów końcowych do obróbki wymaga odpowiednich warunków temperaturowych. Czy uda nam się uzyskać czekoladowe drobinki czy urządzenie podczas pracy zbyt się rozgrzeje a czekolada rozmaże?
Do testu wykorzystaliśmy czekoladę przechowywaną w przez 4 godziny w lodówce w temp. 4 C. Połamaliśmy ją na drobniejsze kawałki by całość zmieściła się w misie roboczej i włączyliśmy urządzenie na 10 sekund (II stopień szybkości).
Efekty widoczne na zdjęciu.
Z naszych testów wynika, że koncówka do ubijania piany umożliwi również przygotowanie różnego rodzaju słodkich i i warzywnych sosów i kremów o aksamitnej konsystencji.
Zamieszczone niżej zdjęcia dokumentują powstanie deseru śmietanowo-truskawkowego przy pomocy testowanego urządzenia. Tylko 8 sekund pracy urządzenia na II stopniu prędkości wystarczy, by przygotowane składniki zostały rozdrobnione i wymieszane. Jednak po tak krótkim czasie, widać jeszcze większe cząsteczki owoców.
Dodatkowe 8 sekund pracy urządzenia zapewnia idealną, aksamitną gładkość deseru.
Opcjonalnie zamiast plastikowej nakładki mieszającej można do przygotowania takiego deseru użyć ostrzejszej, metalowej koncówki. W takim przypadku po ok. 20 sekundach uzyskamy w zasadzie owocowo-śmietanowy koktajl.
Przy wykorzystaniu metalowego, cienkiego ostrza (teoretycznie przeznaczonego do kruszenia lodu) cząsteczki pomarańczy udało nam się przerobić w pyszny, gładki mus w zaledwie 10 sekund (II stopień prędkości).
Na koniec chcieliśmy się przekonać, jakie efekty uzyskamy przy pomocy metalowego, cienkiego ostrza z ząbkami służącego do rozdrabniania mniej twardych produktów. Żeby nieco skomplikować zadanie, w szklanej misie roboczej umieściliśmy dwa produkty o różnym stopniu twardości - kalafior i marchew.
Po chwili pracy urządzenia widać, że rozdrobniony został delikatniejszy kalafior a twardsza marchew została pocięta na większe części; wydaje się że zrobienie jednolitej sałatki tym sposobem (przy jednoczesnym umieszczeniu różnorodnych składników) będzie niemożliwa. Ale już po chwili drobne części zostały jakby rozsunięte na obrzeża misy, a nożyki pracują z grubszymi, jeszcze nie do końca rozdrobnionymi cząstkami marchewki.
Po 15 sekundach pracy urządzenia w II trybie szybkości urządzenia mieszanka była gotowa.
Amica BCK 5011 - specyfikacja techniczna
- Typ: rozdrabniacz;
- Napięcie znamionowe: 220-240V ~50 Hz;
- Moc znamionowa: 400 W;
- Regulacja prędkości: tak, dwustopniowa;
- Tryb "Turbo": brak;
- Nasadka rozdrabniająca: tak
- Nasadka emulgująca: tak
- Nasadka do bicia piany: tak
- Wskaźnik bezpiecznego mocowania: brak, ale jego analogiem są wytłoczenia na obudowie urządzenia
- Przewód zasilający: 100 cm
- Misa w zestawie: tak, pojemność 1000 ml;
Amica BCK 5011 - podsumowanie
Rozdrabniacz Amica BCK 5011 to urządzenie bardzo przydatne w każdej kuchni. Urządzenie dobrze sprawdziło się w testach praktycznych, jest bardzo pomocne podczas wykonywania wielu różnorodnych dań, potraw i deserów, które wymagają mieszania, cięcia , siekania, rozdrabniania i ubijania. Dobrze skonstruowany silnik radzi sobie nawet z bardzo twardymi produktami. Sprzęt zajmuje mało miejsca, jest łatwy, intuicyjny w obsłudze, prosty w składaniu, rozkładaniu i myciu - każdy z jej elementów (oczywiście oprócz korpusu z silniczkiem) można myć zarówno pod bieżącą woda jak i w zmywarce.
Amica BCK 5011 to fajny, prosty ale i funkcjonalny sprzęt z kilkoma przystawkami, który znacząco ułatwia pracę w kuchni. Przy pomocy tego urządzenia codziennie szybko i sprawnie można przygotować smaczny posiłek.
Urządzenie jest estetyczne, starannie wykonane z solidnych elementów. Ciężka, solidna misa wykonana z grubego szkła posiada dodatkową pokrywkę, dzięki czemu może jednocześnie służyć jako naczynie do przechowywania a nawet bezpośredniego serwowania gotowych produktów na stół.
Testowane produkty:
- brak